Wat zijn angststoornissen, uitgelegd?

Admin
Admin
6 Min Read

Heb je ooit angst ervaren? Het is een natuurlijke reactie op stress die de meesten van ons van tijd tot tijd tegenkomen. Maar voor sommige mensen kan angst een meer overweldigende en remmende vorm aannemen, wat leidt tot wat we angststoornissen noemen. Deze week, in onze speciale actie, ‘Geestelijke gezondheid is belangrijk’, wij hebben gesproken Dr. Neerja Aggarwal, psycholoog, Emoneeds om meer te weten te komen over angststoornissen in detail.

Waarom praten over angst?

Voor alles moeten we eerst weten waarom dit onderwerp ons aangaat. Een studie van The Lancet Psychiatrie tijdschrift ontdekte dat in 2017 naar schatting 197,3 miljoen mensen in India werden getroffen door psychische stoornissen. Dit omvatte 45,7 miljoen mensen met depressieve stoornissen en 44,9 miljoen mensen met angststoornissen.

Gezien de belasting is het belangrijk om de omstandigheden beter te kennen, zodat we proactieve stappen kunnen ondernemen om ze te beheersen.

Wat zijn angststoornissen?

Wat-zijn-angststoornissen

“Angst is een aangeboren reactie op stress die individuen op verschillende momenten in hun leven kunnen ervaren. Voor sommige individuen kan angst echter overweldigend en remmend worden, wat leidt tot de ontwikkeling van angststoornissen,” zei dr. Aggarwal. “Deze stoornissen kunnen ontstaan ​​wanneer angst een chronisch en onevenredig niveau bereikt, wat een aanzienlijke invloed heeft op iemands dagelijks functioneren, relaties en algeheel welzijn”, voegde ze eraan toe.

Lees ook: Angst: Expert verklaart onverwachte gezondheidsproblemen die erdoor worden veroorzaakt

Wat betekent een angststoornis?

“Een angststoornis is een psychische aandoening die wordt gekenmerkt door aanhoudende en intense gevoelens van angst, ongerustheid en onbehagen. In tegenstelling tot vluchtige en situatiespecifieke angst, zijn angststoornissen chronisch en kunnen ze het dagelijkse leven, relaties en algemeen gevoel van welzijn van een persoon aanzienlijk beïnvloeden, “legde ze uit. “Deze aandoeningen kunnen verschillende symptomen vertonen, waaronder fysieke manifestaties en verstoringen in cognitieve en emotionele processen”, voegde ze eraan toe.

5 belangrijkste soorten angststoornissen

Hier zijn vijf belangrijke soorten angststoornissen.

Gegeneraliseerde angststoornis (GAS)

“Personen met GAS ervaren aanhoudende en buitensporige zorgen en spanningen over verschillende aspecten van hun leven, zoals werk, gezondheid of persoonlijke relaties. Deze angst treedt vaak op zonder een specifieke trigger en kan hun dagelijks functioneren beïnvloeden”, legt dr. Aggarwal uit.

Angststoornis

“Mensen met een paniekstoornis krijgen vaak terugkerende paniekaanvallen, gekenmerkt door plotselinge en intense periodes van angst. Lichamelijke symptomen zoals een kloppend hart, moeite met ademhalen en een gevoel van naderend onheil begeleiden deze aanvallen”, legt ze uit.

Sociale angststoornis (SAD)

“SAD omvat een overweldigende angst voor sociale situaties en een constante zorg om door anderen te worden beoordeeld, in verlegenheid gebracht of vernederd”, zei de expert. Ze voegde eraan toe dat mensen met SAD sociale interacties kunnen vermijden om hun angst te verlichten.

Specifieke fobieën

“Specifieke fobieën brengen een irrationele en extreme angst met zich mee voor een bepaald object, een bepaalde situatie of een bepaalde activiteit”, zei dr. Aggarwal. Ze noemde voorbeelden en zei dat dit fobieën van hoogten, spinnen, vliegen of bepaalde dieren zijn. Bovendien kunnen deze angsten leiden tot vermijdingsgedrag.

Obsessief-compulsieve stoornis (OCD)

OCS wordt gekenmerkt door opdringerige en ongewenste gedachten (obsessies) die angst uitlokken en repetitief gedrag of mentale rituelen (compulsies) gericht op het verminderen van angst. Dit repetitieve gedrag kan veel tijd in beslag nemen en dagelijkse activiteiten verstoren.

Oorzaken van angststoornissen

Oorzaken van angststoornissen

“Angststoornissen kunnen zich ontwikkelen als gevolg van een complex samenspel van genetische, omgevings- en psychologische factoren”, zei dr. Aggarwal. “Enkele veel voorkomende triggers zijn traumatische gebeurtenissen, chronische stress, onevenwichtigheden in de chemie van de hersenen, een familiegeschiedenis van angststoornissen en bepaalde persoonlijkheidskenmerken. Het is belangrijk op te merken dat angststoornissen complexe aandoeningen zijn en dat de exacte oorzaken van persoon tot persoon kunnen verschillen”, zei de expert.

Beheer van angststoornissen

Hoewel angststoornissen een uitdaging kunnen zijn, kunnen effectieve beheerstrategieën de kwaliteit van leven van een persoon aanzienlijk verbeteren. Enkele benaderingen zijn:

Psychotherapie

“Cognitieve gedragstherapie (CGT) en exposure-therapie worden vaak gebruikt om individuen te helpen negatieve denkpatronen te identificeren en te wijzigen en geleidelijk de confrontatie aan te gaan met gevreesde situaties”, aldus dr. Aggarwal.

Medicatie

“In sommige gevallen kunnen artsen vrij verkrijgbare medicijnen voorschrijven om de symptomen te verlichten en angststoornissen te beheersen”, zei de expert.

Wijzigingen in levensstijl

“Door regelmatig aan lichaamsbeweging te doen, ontspanningstechnieken toe te passen (bijvoorbeeld diep ademhalen, meditatie), een uitgebalanceerd dieet aan te houden en voldoende te slapen, kunnen de angstniveaus positief worden beïnvloed,” zei dr. Aggarwal.

Ondersteunend netwerk

De expert zei dat het opbouwen van een sterk ondersteuningssysteem van vrienden, familie of steungroepen emotionele steun en begrip kan bieden in moeilijke tijden.

Conclusie

Angststoornissen zijn meer dan alleen incidentele zorgen; het zijn chronische aandoeningen die wereldwijd miljoenen mensen treffen. Door de verschillende soorten angststoornissen, hun oorzaken en effectieve beheersstrategieën te begrijpen, kunnen individuen passende hulp zoeken en stappen ondernemen om een ​​meer bevredigend en angstvrij leven te leiden. Vergeet niet dat hulp zoeken een teken van kracht is, en met de juiste middelen kunnen angststoornissen effectief worden beheerst en overwonnen.

[Disclaimer: This article is for informational purposes only. Consult your healthcare provider to get a thorough diagnosis and treatment as per your health needs.]

Beeldcredits: freepik

Share This Article
Leave a comment