Wat is chronische ontsteking en hoe ermee om te gaan

Admin
Admin
6 Min Read

Voel je je moe, pijnlijk en gewoon niet helemaal zoals jezelf? Merkt u ongebruikelijke huidproblemen of aanhoudende spijsverteringsproblemen op? Dit kunnen tekenen zijn dat iets dat chronische ontsteking wordt genoemd, stilletjes grote schade aanricht in uw lichaam. Maar wat is chronische ontsteking precies en hoe herken je de symptomen ervan?

Dr. Rajiv Dang, medisch directeur en HOD, interne geneeskunde, Max Hospital, Gurugram, verklaarde chronische ontsteking.

Ontsteking is een natuurlijk en essentieel proces dat het lichaam helpt infecties te bestrijden en beschadigd weefsel te herstellen. Het is de manier waarop je lichaam reageert op letsel, ziekte of stress. Wanneer de ontsteking echter gedurende een langere periode aanhoudt, kan het een chronische aandoening worden die ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

ontsteking

Wat is chronische ontsteking

Dr. Dang zei: “Ontsteking betekent in eenvoudige bewoordingen ‘verwonding’. Het kan overal in het lichaam voorkomen en wordt chronisch als het zes maanden of langer aanhoudt.”

Chronische ontsteking is een langdurige immuunrespons die weken, maanden of zelfs jaren kan aanhouden. In tegenstelling tot acute ontsteking, wat een kortdurende en gelokaliseerde reactie is, is chronische ontsteking systemisch en treft het het hele lichaam. Het kan het gevolg zijn van factoren zoals aanhoudende infecties, langdurige blootstelling aan irriterende stoffen of gifstoffen, auto-immuunziekten of een ongezonde levensstijl.

Volgens een studie van StatPearls Publishingde oorsprong van de verwonding en het vermogen van het lichaam om de schade te herstellen en ongedaan te maken, zijn van invloed op de ernst en impact van chronische ontsteking.

Lees ook: 5 manieren waarop lichaamsbeweging kan helpen bij ontstekingen

Tekenen van chronische ontsteking

vermoeidheid

Vermoeidheid

Je constant moe voelen en geen energie hebben, zelfs na een goede nachtrust, is een veel voorkomend symptoom van chronische ontsteking. Het immuunsysteem van het lichaam is in een constante staat van activering, wat uw energiereserves kan aantasten en u een uitgeput gevoel kan geven.

Gewrichtspijn

Chronische ontsteking manifesteert zich vaak als gewrichtspijn en stijfheid. Aandoeningen zoals reumatoïde artritis (RA), osteoartritis en inflammatoire darmziekte (IBD) worden gekenmerkt door aanhoudende ontstekingen die de gewrichten kunnen aantasten, wat leidt tot ongemak, zwelling en verminderde mobiliteit.

Spijsverteringsproblemen

Ontstekingen in het maagdarmkanaal kunnen leiden tot spijsverteringsproblemen, zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel, gasvorming, diarree of obstipatie. Aandoeningen zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn uitstekende voorbeelden van chronische ontstekingen die het spijsverteringsstelsel aantasten.

allergieën

Chronische ontstekingen kunnen allergische reacties veroorzaken of verergeren. Als u merkt dat uw allergieën frequenter of ernstiger worden, kan dit een teken zijn van een onderliggende ontsteking.

Gewichtstoename

Ontsteking kan de normale werking van hormonen verstoren die de stofwisseling en eetlust reguleren. Als gevolg hiervan kunt u aankomen, vooral rond uw buik. Overtollig buikvet wordt in verband gebracht met een hoger risico op chronische ziekten zoals diabetes en cardiovasculaire problemen.

psoriasis

Huid problemen

Dr. Dang zei: “Chronische ontsteking kan zich op de huid manifesteren als verschillende huidaandoeningen, waaronder acne, eczeem, psoriasis of huiduitslag. Aanhoudende ontstekingen verstoren de natuurlijke balans van de huid, wat leidt tot roodheid, jeuk en schilfering.”

Terugkerende infecties

Chronische ontstekingen verzwakken het immuunsysteem, waardoor je vatbaarder wordt voor infecties. Als u merkt dat u vaak ziek wordt of terugkerende infecties ervaart, kan dit een teken zijn dat uw immuunsysteem moeite heeft om ontstekingen effectief te beheersen.

Hoe chronische ontsteking te behandelen

ontstekingsremmend dieet

Adopteer een ontstekingsremmend dieet

Consumeer hele voedingsmiddelen, zoals verse groenten, volle granen, mager vlees en gezonde vetten. Vermijd of beperk bewerkte voedingsmiddelen, suikerhoudende dranken, geraffineerde koolhydraten en voedingsmiddelen met veel verzadigde vetten.

Lees ook: Versla ontstekingen met deze 5 voedingsmiddelen die rijk zijn aan ontstekingsremmende vetten

Oefen regelmatig

Deelnemen aan lichaamsbeweging met matige intensiteit, zoals wandelen, zwemmen of fietsen, kan ontstekingen helpen verminderen en de algehele gezondheid verbeteren.

Omgaan met stress

Chronische stress kan bijdragen aan ontstekingen. Voeg methoden toe om stress in je leven te verminderen, zoals yoga, diepe ademhalingsoefeningen, meditatie, enzovoort.

Zorg voor voldoende slaap

Geef prioriteit aan een goede slaaphygiëne en streef elke nacht naar 7-8 uur kwaliteitsslaap. Door slaap kan uw lichaam genezen en verjongen, waardoor een gezonde immuunrespons wordt ondersteund.

geen alcohol

Vermijd roken en beperk alcoholgebruik

Roken en overmatig alcoholgebruik kunnen ontstekingen verergeren en het risico op chronische ziekten verhogen. Vermijd daarom roken en het nuttigen van alcohol.

Zorg voor een gezond gewicht

Overtollig lichaamsvet, vooral rond de taille, bevordert ontstekingen. Concentreer u op het eten van een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging om u te helpen een gezond gewicht te bereiken en te behouden.

Het komt erop neer

Dr. Dang zei: “De behandeling vereist een gedetailleerd immunologisch onderzoek, daarom moet u een arts of een reumatoloog bezoeken. De arts zal u medicijnen voorschrijven en u adviseren rust te nemen. Het is ook belangrijk om het getroffen gebied niet te verwarmen en een antizwaartekrachthouding aan te houden.

Vrijwaring

De informatie in dit artikel is verstrekt door de expert, maar we raden u aan om uw expert te raadplegen voor een behandeling die is afgestemd op uw behoeften.

Share This Article
Leave a comment