In the hustle and bustle of our daily lives, it’s not uncommon to occasionally forget where we left our keys or the name of someone we just met. However, as time passes, we may wonder if our forgetfulness is no longer within the range of normal. Are those frequent memory glitches a sign of something more important? How can we differentiate between daily absent-mindedness and potential cognitive decline?
Dr. Krithishree, adviseur psychiater, KMC-ziekenhuis, Mangalore, helpt ons erachter te komen wanneer vergeetachtigheid ernstig kan worden.
Veelvoorkomende oorzaken van vergeetachtigheid

Dr. Krithishree zei dat het vermogen van onze hersenen om nieuwe dingen te leren, te onthouden of geheugenverlies te hebben normale onderdelen zijn van veroudering. Enkele van de meest voorkomende oorzaken van vergeetachtigheid die een verkeerde indruk van geheugenverlies kunnen geven, zijn:
- Stress, angst en depressie
- Middelenmisbruik
- Hormonale stoornissen zoals schildklierproblemen
- Vitamine tekorten
- uitdroging
- Slaapstoornissen
- Bijwerkingen van sommige voorgeschreven medicijnen
- Chronische pijn
- Slechthorendheid of visuele beperking
Volgens onderzoek van Elsevierkan de informatie die is gecodeerd en bewaard in het geheugen van een persoon verloren gaan of worden gewijzigd, wat vergeetachtigheid veroorzaakt.
Lees ook: Déjà Vu: expert legt de oorzaak achter de geheugenillusie uit
Wanneer kan vergeetachtigheid ernstig zijn?
Dr. Krithishree zei: “Als deze geheugenstoringen uw dagelijkse leven verstoren en veel te vaak voorkomen, kan dit een teken zijn om op te letten.” Er is behoefte aan evaluatie als u deze symptomen herhaaldelijk opmerkt:
- Als het geheugen vervalt, heeft dit invloed op uw zelfzorg
- Moeite hebben om met anderen te praten
- Verdwalen op bekende plekken
- Herhaaldelijk over dezelfde dingen praten
- Datums of tijd uit het oog verliezen
- Inmenging in de besluitvorming
Ze voegde eraan toe: “Dit zou een mogelijke opkomende staat van dementie kunnen zijn. Een van de meest voorkomende misvattingen is dat dementie een normaal onderdeel is van het ouder worden. Daarom hebben veel mensen de neiging om het te negeren. Het is echter belangrijk om te weten dat als u in de beginfase niet wordt geëvalueerd, u mogelijk de kans mist om enkele omkeerbare oorzaken van dementie te ontdekken. Ook kunnen de zich snel ontwikkelende zaken in sommige gevallen later niet meer worden stopgezet.”
Dementie en zijn typen

Dr. Krithishree voegde toe: “De meest voorkomende oorzaak van dementie boven de 65 is de ziekte van Alzheimer, gevolgd door vasculaire dementie. Alzheimer-dementie is een hersenaandoening die wordt veroorzaakt door een combinatie van leeftijdsgebonden veranderingen in de hersenen, samen met genetische, omgevings- en leefstijlfactoren. Aan de andere kant is vasculaire dementie het gevolg van de beschadiging van de bloedvaten van de hersenen als gevolg van slecht gecontroleerde bloeddruk, hoog cholesterol, diabetes mellitus en roken.”
Als het dementieproces eenmaal is ingezet en tot hersenbeschadiging heeft geleid, is het moeilijk om de aandoening ongedaan te maken. Het handhaven van een gezonde levensstijl kan echter de progressie van de ziekte helpen vertragen, en het waarborgen van de veiligheid van het individu moet de eerste zorg zijn.
Lees ook: Frontotemporale dementie: expert legt symptomen, varianten, oorzaken en preventie uit
Hoe om te gaan met vergeetachtigheid

Mensen die te maken hebben met geheugenverlies of vergeetachtigheid kunnen verschillende geheugenvaardigheden of -technieken gebruiken om ermee om te gaan. Dr. Krithishree somde enkele tips op als volgt:
- Volg een dagelijkse routine
- Maak een plan voordat je verder gaat en maak een takenlijst
- Gebruik technische hulpmiddelen zoals herinneringen op kalenders of notities
- Zorg voor vaste plekken om je spullen zoals portemonnee, sleutels, telefoon en bril op te bergen
- Blijf actief: zowel fysiek, mentaal als sociaal
- Beweeg en eet uitgebalanceerd gezond voedsel
- Onderhouden van sociale verbondenheid met vrienden en familie of een aantal vrijwillige sociale activiteiten
- Adopteer cognitief actieve activiteiten zoals het leren van nieuwe vaardigheden, het oplossen van puzzels, lezen en het spelen van games
- Zorg voor voldoende slaap van goede kwaliteit
- Vermijd ongezonde verslavingen zoals alcohol, roken en andere vormen van misbruik.
- Voorkom verslaving aan mobiele telefoons
- Zoek hulp als je wekenlang te maken hebt met stress en psychische klachten
Het komt erop neer
Dr. Krithishree concludeerde: “Als u zich zorgen maakt dat u of uw geliefde geheugenproblemen heeft, raadpleeg dan zo snel mogelijk uw huisarts en laat hem screenen. Uw arts stelt mogelijk een diagnose van het probleem en kan u doorverwijzen naar de betrokken deskundigen die u kunnen helpen met de geheugenproblemen om te gaan.’
Vrijwaring
De informatie in dit artikel is verstrekt door de expert, maar we raden u aan om uw expert te raadplegen voor een diagnose op basis van uw medische geschiedenis.