Waarom schildklieraandoening overmatige slaperigheid overdag veroorzaakt

Admin
Admin
4 Min Read

De schildklier speelt een cruciale rol bij het reguleren van de stofwisseling en de energieproductie in het lichaam. Gelegen aan de voorkant van je nek, net onder de adamsappel, produceert het hormonen die verschillende lichaamsfuncties regelen, waaronder hartslag, temperatuur en de snelheid waarmee cellen voedingsstoffen omzetten in energie. Wanneer er een probleem is met de schildklier, kan dit leiden tot verschillende gezondheidsproblemen door de verstoring van de hormoonproductie en regulatie.

In gesprek met het OnlyMyHealth-team, Dr. Usman Yadwad, bezoekend adviseur endocrinoloog, KLE-Suchirayu-ziekenhuis (een eenheid van HCG), Hubligeeft een overzicht van bepaalde symptomen van schildklieraandoeningen en waarom dit leidt tot overmatige lethargie overdag.

Lees ook: Schildklier: expert legt uit waarom vrouwen er vatbaarder voor zijn

Soorten schildklieraandoeningen

De meest voorkomende schildklieraandoeningen zijn:

Hypothyreoïdie: Deze aandoening treedt op wanneer de schildklier niet genoeg schildklierhormonen produceert, wat leidt tot een afname van het metabolisme en het energieniveau.

hyperthyreoïdie: Hyperthyreoïdie is het tegenovergestelde van hypothyreoïdie, gekenmerkt door een overactieve schildklier, wat leidt tot de overmatige productie van schildklierhormonen, wat het metabolisme kan versnellen.

Schildklierontsteking: Het verwijst naar een ontsteking van de schildklier, die tijdelijke hyperthyreoïdie kan veroorzaken door het vrijkomen van opgeslagen hormonen, gevolgd door hypothyreoïdie omdat de functie van de klier is aangetast.

Struma: Deze aandoening wordt gekenmerkt door de vergroting van de schildklier, vaak veroorzaakt door jodiumtekort.

Schildklier knobbeltjes: Dit zijn knobbeltjes of gezwellen in de schildklier, die goedaardig of kwaadaardig kunnen zijn en mogelijk nader moeten worden onderzocht om kanker uit te sluiten.

Schildklierkanker: Het is een relatief zeldzame aandoening waarbij abnormale cellen in de schildklier ongecontroleerd groeien en zich vermenigvuldigen, waardoor ze zich mogelijk naar andere delen van het lichaam verspreiden.

Lees ook: Wist u dat er verschillende soorten prostaatkanker zijn? Weet welke de meest voorkomende is

Veelvoorkomende symptomen van schildklieraandoeningen

Dr. Yadwad zegt dat schildklieraandoeningen zich op verschillende manieren kunnen manifesteren, en de symptomen kunnen variëren, afhankelijk van of de schildklier overactief is (hyperthyreoïdie) of onderactief (hypothyreoïdie). Enkele veel voorkomende symptomen van een schildklieraandoening zijn:

Hypothyreoïdie

 • Vermoeidheid en zwakte
 • Gewichtstoename
 • Koude intolerantie
 • Constipatie
 • Droge huid en haar
 • Spierpijn en stijfheid
 • Depressie of stemmingswisselingen
 • Geheugen- en concentratieproblemen

Hyperthyreoïdie

 • Onverklaarbaar gewichtsverlies
 • Snelle of onregelmatige hartslag
 • Zweten en gevoeligheid voor warmte
 • Nervositeit en angst
 • Trillingen in handen
 • Moeite met slapen
 • Verhoogde stoelgang
 • Veranderingen in menstruatiepatronen (voor vrouwen)

Waarom veroorzaken schildklierproblemen overmatige slaperigheid overdag?

Volgens dr. Yadwad kunnen schildklieraandoeningen overmatige slaperigheid overdag veroorzaken vanwege hun invloed op het metabolisme en de hormoonregulatie van het lichaam.

A studie gepubliceerd in de Tijdschrift Algemene Ziekenhuispsychiatrieis hypothyreoïdie gekoppeld aan hypersomnie, een slaapstoornis die wordt gekenmerkt door overmatige slaperigheid overdag, ondanks voldoende slaap ‘s nachts.

“De schildklier speelt een cruciale rol bij het produceren van hormonen die helpen bij het reguleren van energieniveaus en metabolisme. Wanneer er een onbalans is in de productie van schildklierhormoon, zoals bij hypothyreoïdie (traag werkende schildklier), neemt de algehele stofwisseling van het lichaam af. Als gevolg hiervan kunnen mensen vermoeidheid, lethargie en overmatige slaperigheid overdag ervaren, zelfs nadat ze ‘s nachts voldoende hebben geslapen’, legt dr. Yadwad uit.

Conclusie

Schildklierproblemen kunnen leiden tot verschillende symptomen, waaronder overmatige vermoeidheid. Een bepaald symptoom betekent echter niet noodzakelijkerwijs een schildklierprobleem. De beste manier om erachter te komen, is door te praten met een endocrinoloog of een zorgverlener, die kan helpen de oorzaak van uw aandoening te bevestigen. Zorg ervoor dat u niet zelf een diagnose stelt en geen overhaaste beslissingen neemt.

Share This Article
Leave a comment