Verschil tussen door vectoren overgedragen en door water overgedragen ziekten

Admin
Admin
4 Min Read

Stel je voor dat je in het bos wandelt, je niet bewust van de kleine teken en muggen om je heen. Ondertussen drinkt iemand water uit een besmette bron zonder het gevaar te beseffen. Deze situaties benadrukken de verschillen tussen door vectoren overgedragen en door water overgedragen ziekten. Van malaria tot cholera, deze ziekten hebben unieke tekenen en symptomen. In dit artikel, Dr. Anurag Saxena, HOD-Interne Geneeskunde, Primus Super Specialty Hospitalverklaart de verschillen tussen door vectoren overgedragen en door water overgedragen ziekten.

Oorzaken van overdracht

kraanwater

Dr. Saxena zei: “Door vectoren overgedragen ziekten en door water overgedragen ziekten zijn twee verschillende categorieën ziekten die worden veroorzaakt door verschillende manieren van overdracht. Door vectoren overgedragen ziekten worden overgedragen door de beten van geïnfecteerde vectoren, zoals muggen, teken of vlooien. Terwijl door water overgedragen ziekten worden veroorzaakt door de inname van verontreinigd water of blootstelling aan door water overgedragen ziekteverwekkers. Deze ziekten verschillen niet alleen in hun wijze van overdracht, maar ook in hun tekenen en symptomen.”

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatiewordt meer dan 17% van alle infectieziekten door vectoren overgedragen en zijn ze verantwoordelijk voor meer dan 7.00.000 sterfgevallen per jaar.

Verschillen in symptomen

koorts

Door vectoren overgedragen ziekten, zoals malaria, knokkelkoorts en Chikungunya, vertonen meestal symptomen die vaak griepachtig van aard zijn. Veelvoorkomende symptomen zijn hoge koorts, pijn in het lichaam, vermoeidheid, hoofdpijn en soms een kenmerkende uitslag. De ernst en duur van de symptomen kunnen variëren, afhankelijk van de specifieke ziekte en individuele factoren.

Aan de andere kant manifesteren door water overgedragen ziekten zoals cholera, tyfus en giardiasis zich vaak met gastro-intestinale symptomen. Deze kunnen diarree, braken, buikpijn en uitdroging omvatten. Ook kunnen sommige door water overgedragen ziekten systemische symptomen veroorzaken, zoals koorts, vermoeidheid en spierpijn. De ernst en duur van de symptomen kunnen sterk variëren, afhankelijk van de specifieke ziekteverwekker en de immuunrespons van het individu.

Volgens onderzoek gepubliceerd door Ziekteverwekkersworden naar verluidt elk jaar meer dan 2,2 miljoen sterfgevallen veroorzaakt door door water overgedragen ziekten, en naar verluidt komen er elke dag meer ziektegevallen voor, zoals diarree, gastro-intestinale stoornissen en systemische ziekten.

Hoe beïnvloeden ze mensen

Dr. Saxena zei: “Het is belangrijk op te merken dat door vectoren overgedragen ziekten voornamelijk personen treffen die zijn gebeten door geïnfecteerde vectoren. Aan de andere kant kunnen door water overgedragen ziekten een grotere bevolking treffen door vervuilde waterbronnen of ontoereikende sanitaire voorzieningen.”

Hoe deze ziekten te voorkomen

muggenspray

Preventie- en bestrijdingsstrategieën voor door vectoren overgedragen en door water overgedragen ziekten verschillen vanwege hun verschillende manieren van overdracht. Het voorkomen van door vectoren overgedragen ziekten omvat vaak maatregelen, zoals het gebruik van insectenwerende middelen, het dragen van beschermende kleding en het elimineren van broedplaatsen voor muggen. Het voorkomen van door water overgedragen ziekten daarentegen vereist toegang tot schoon en veilig drinkwater, goede sanitaire voorzieningen en adequate waterbehandeling.

Het komt erop neer

Dr. Saxena concludeerde: “Door vectoren overgedragen ziekten en door water overgedragen ziekten verschillen in hun wijze van overdracht en de bijbehorende tekenen en symptomen. Het herkennen van deze verschillen kan helpen bij een vroege diagnose, passende behandeling en effectieve preventiestrategieën voor deze infectieziekten.”

Vrijwaring

De informatie in dit artikel wordt verstrekt door de expert en is uitsluitend voor informatieve doeleinden. Daarom raden we u aan om uw expert te raadplegen voor een behandeling die is afgestemd op uw behoeften en lichaamstype.

Share This Article
Leave a comment