Top 3 hersenstimulerende voedingsmiddelen die u na uw 50e moet eten

Bent u ooit midden in een gesprek geweest en bent u plotseling een woord vergeten? Of misschien heb je moeite gehad om iemands naam te onthouden? Of zelfs een kamer binnengelopen en helemaal vergeten waarom je daar naar binnen ging?

Naarmate we ouder worden, lijkt het erop dat velen van ons steeds vaker met deze vervelende ‘seniormomenten’ te maken krijgen. Maar is het je ooit opgevallen dat sommige mensen deze problemen zelfs als ze in de tachtig zijn en daarna nog steeds niet lijken te hebben?

Deze mensen worden SuperAgers genoemd en hebben jongere hersenen en sterkere herinneringen vergeleken met degenen die minstens 30 jaar jonger zijn. Je hebt waarschijnlijk een SuperAger-vriend of familielid.

Wil jij je aansluiten bij de SuperAgers?

Vandaag kijken we naar drie voedingsmiddelen die je na je vijftigste moet eten om je korte- en langetermijngeheugen, denksnelheid en focus tot ver in je gouden jaren te verbeteren.

Kijk tot het einde om te leren wat je moet doen om nieuwe hersencellen te laten groeien en je hersenkracht een boost te geven. Laten we er zonder verder uitstel op ingaan.

Zoals altijd is deze video educatief en vormt deze geen medisch advies; wij zijn geen dokters.

Je brein is het brein achter bijna alles – je gedachten, geheugen, focus, bewegingen, ademhaling en hartslag – en het eerste voedsel dat kan helpen om het sterker, scherper en slimmer te maken is:

Nummer 3. “Luteolin-rijk voedsel”.

Luteoline is een krachtige plantaardige antioxidant die uw lichaam en geest kan beschermen tegen de schadelijke effecten van ontstekingen veroorzaakt door stress, vervuiling, onvoldoende slaap, roken, suikerconsumptie, voedseladditieven en andere factoren.

Het wordt aangetroffen in veel fruit, groenten en kruiden; hier zijn enkele van de beste luteolinerijke voedingsmiddelen:

Radicchio of rode andijvie

Selderij

Peterselie, pepermunt, oregano, salie, rozemarijn

Groene paprika

Witlofgroenten

Pompoen, wortelen

Koolrabi, broccoli, kool

Extra vergine olijfolie

Laten we eens nader bekijken hoe luteoline uw hersenkracht kan helpen vergroten.

Studies tonen aan dat luteoline microglia in de hersenen die zijn verslechterd als gevolg van ontstekingen, kan herstellen en ze net zo efficiënt kan laten functioneren als tientallen jaren geleden.

Dus, wat zijn microglia? Dit zijn kleine cellen in uw hersenen die zich ontwikkelen uit dezelfde groep stamcellen als de cellen die uiteindelijk witte bloedcellen worden.

Gezonde microglia zijn het geheim van hersenen die veroudering trotseren.

Dat komt omdat ze nieuwe synapsen helpen creëren, wat betekent dat je sneller kunt nadenken.

Ze helpen ook bij het kweken van nieuwe cellen in de hippocampus – het ‘geheugencentrum’ van je hersenen.

Bovendien geven microglia beschermende chemicaliën af aan zieke neuronen, waardoor u scherp en alert kunt blijven naarmate u ouder wordt.

En bovendien spelen ze een rol bij de aanmaak van myeline, een vetweefsel dat je zenuwcellen beschermt.

MRI-scans laten zien dat SuperAgers en jongere volwassenen vrijwel identieke microglia hebben.

Als uw microglia beschadigd zijn door een ontsteking, zult u symptomen van hersenveroudering ervaren, variërend van kleine ‘senior momenten’ tot volledige cognitieve achteruitgang.

Het is dus belangrijk om luteolinevoedsel te eten als je je microglia gezond wilt houden.

Geniet je van de informatie? Zorg ervoor dat je de video leuk vindt, deelt en abonneert en klik op de meldingen, zodat je nooit meer een video mist.

Verderop hebben we nummer 2. “Voedingsmiddelen die BDNF verhogen”.

Vroeger dacht men dat je geboren werd met een beperkt aantal hersencellen en nooit nieuwe zou kunnen laten groeien.

Maar begin jaren ’80 vonden wetenschappers een eiwit dat de groei van nieuwe hersencellen stimuleerde! Toen wetenschappers dit eiwit aan neuronen in het laboratorium toevoegden, waren ze verbijsterd toen de neuronen uit het niets nieuwe takken begonnen te ontwikkelen.

Ze noemden het van de hersenen afkomstige neurotrofe factor, of eenvoudigweg BDNF. Beschouw BDNF als een ‘meststof’ die nieuwe hersencellen laat groeien, waardoor uw geheugen, leervermogen, denken en meer worden verbeterd. BDNF laat niet alleen nieuwe hersencellen groeien, maar houdt ook de bestaande op verschillende manieren gezond.

Het verhoogt de plasticiteit van de hersenen, bestrijdt ontstekingen, werkt als een natuurlijk antidepressivum en gaat de schadelijke effecten van stress op onze hersenen tegen.

Bovendien helpt het onze hersenen te beschermen tegen neurodegeneratieve ziekten, zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson. Er zijn zelfs aanwijzingen dat het een rol kan spelen bij het bepalen van hoe lang we leven!

De belangrijkste manier om de BDNF-productie te stimuleren is lichaamsbeweging. Dus als je maar één ding doet om de BDNF te verhogen, dan is het door regelmatig aan lichaamsbeweging te doen.

Zelfs schaakgrootmeesters als Gary Kasparov danken een groot deel van hun uitzonderlijke hersenkracht aan lichaamsbeweging.

Slechts 10 minuten bewegen heeft positieve effecten op uw hersenen. Sommige trainingen zijn vooral goed in het verhogen van het BDNF-niveau, zoals sprinten in korte uitbarstingen, yoga beoefenen, dansen, weerstandstraining doen en hardlopen met hoge impact. Zelfs gewoon meer wandelen verhoogt de BDNF en maakt je gelukkiger en gezonder.

Andere manieren om BDNF te verhogen zijn diepe slaap, meditatie, naar muziek luisteren, zonlicht krijgen, tijd doorbrengen met vrienden en familie, en intermitterend vasten.

Vermijd of verminder tegelijkertijd deze dingen die BDNF verminderen: stress, het eten van suiker en sociaal isolement.

Laten we nu eens kijken naar specifieke voedingsmiddelen waarvan bekend is dat ze de BDNF-waarden verhogen. Ze bevatten allemaal veel plantaardige antioxidanten, flavonoïden genaamd.

Niet alleen zijn deze krachtige ontstekingsremmende middelen, maar ze helpen ook de BDNF-productie te stimuleren.

Kurkuma. Het op de lange termijn toevoegen van kurkuma aan uw maaltijden kan de BDNF-waarden helpen verbeteren. Het nemen van kurkuma met zwarte peper en een gezond vet, zoals kokosolie, verhoogt de opname van curcumine.

Bessen. Wilde bosbessen en andere bessen zoals aardbeien, bramen, appelbessen, veenbessen en granaatappels zijn rijk aan BDNF-verhogende antioxidanten.

Bladgroene groenten. Deze omvatten spinazie, boerenkool en broccoli, die rijk zijn aan de maculaire carotenoïden luteïne, zeaxanthine en meso-zeaxanthine en waarvan is aangetoond dat ze de BDNF-waarden verhogen.

Prebiotica. Er bestaat een directe verbinding tussen de darmen en de hersenen. Prebiotische voedingsmiddelen bevatten onoplosbare vezels waar onze probiotische (goede) bacteriën zich graag mee voeden. Er is aangetoond dat ze de BDNF meer verhogen dan alleen probiotica alleen. Enkele van de beste prebiotische voedingsmiddelen zijn asperges, bamboescheuten, bananen, gerst, cacao, prei, knoflook, linzen, mosterdgroenten, uien en tomaten.

Gefermenteerde voedingsmiddelen. Het eten van gefermenteerd probiotisch voedsel, zoals yoghurt, kefir, kombucha, zuurkool, augurken, miso, tempeh en kimchi helpt darmvriendelijke bacteriën te bevorderen en BDNF te verhogen.

Pure chocolade met minimaal 70% cacao. Pure chocolade bevat een chemische stof genaamd theobromine die BDNF verhoogt. Bovendien heeft het nog andere voordelen die de hersenen stimuleren; het verbetert de bloedtoevoer naar de hersenen, wat het geheugen en de cognitieve functie verbetert. Het bevat magnesium, dat helpt stress te verminderen door de afgifte van het stresshormoon cortisol te onderdrukken, en het verhoogt het aantal nuttige bacteriën in de darmen, wat dementie helpt voorkomen.

Omega-3 vetzuren. Omega-3-vetzuren die overvloedig aanwezig zijn in zeevruchten en vette vis zijn ontstekingsremmend en helpen je hersenen te beschermen. Dit geldt met name voor DHA, dat een aanzienlijk deel van de grijze massa van uw hersenen uitmaakt.

Het hebben van voldoende DHA in uw dieet kan bescherming bieden tegen leeftijdsgebonden mentale achteruitgang, dementie en zelfs de ziekte van Alzheimer. Uit onderzoek bij mensen blijkt ook dat de BDNF-waarden stijgen na regelmatige consumptie van omega-3 vetzuren.

Andere hersenbeschermende voedingsmiddelen die BDNF stimuleren zijn rode druiven, koffie, groene thee en extra vierge olijfolie.

En op nummer 1 hebben we “Eggs & Choline”

Eieren bieden een schat aan voordelen voor je hersenen. Ze hebben verschillende componenten die de cognitieve functie kunnen verbeteren, de stemming kunnen verbeteren en de algehele hersenenergie kunnen stimuleren.

Het eerste belangrijke bestanddeel is choline, dat vooral voorkomt in eidooiers. Choline is een voorloper van acetylcholine, een essentiële stof voor cognitieve functies zoals geheugen, focus en concentratie, en voor het behouden van een positieve stemming.

Bovendien helpt choline de opname van vetoplosbare voedingsstoffen die de hersenen nodig hebben, zoals vitamine A, D, E, K1 en K2, te verbeteren.

Eieren zijn een overvloedige bron van choline; het eten van twee eieren per dag kan al meer dan de helft van uw aanbevolen dagelijkse hoeveelheid opleveren.

Een andere belangrijke voedingsstof in eieren zijn omega-3-vetzuren. Biologische eieren uit weilanden zijn rijk aan omega-3-vetzuren, met name DHA. Deze kunnen het risico op stolsels verminderen en zo beroertes helpen voorkomen.

Eieren bevatten niet alleen veel gezonde vetten, maar bevatten ook weinig koolhydraten en veel eiwitten, wat de ketonproductie stimuleert om de hersenen van brandstof te voorzien. Ze zijn ook een uitstekende bron van B12, B6 en foliumzuur, die de hersenen nodig hebben.

Eidooiers bevatten veel cholesterol, wat nodig is voor het maken van vitamine D en verschillende hormonen, en levert ook de grondstof voor alle celmembranen in de hersenen.

Maak je geen zorgen over eieren die een negatieve invloed hebben op je gezondheid; Studies hebben al lang aangetoond dat er bij gezonde mensen geen verband bestaat tussen het eten van eieren en hartziekten of beroertes.

Als u liever een supplement neemt om het luteoline-, BDNF- en cholinegehalte te verhogen, bekijk dan hieronder onze geavanceerde geheugenformule.

Een belangrijke strategie om hersenontstekingen te bestrijden is het volgen van een ontstekingsremmend dieet. Klik op de onderstaande link om uw GRATIS ontstekingsremmende dieetplan te ontvangen.

Om van een betere hersenfunctie te genieten, moet u gifstoffen in uw voedsel, water, bodem en omgeving vermijden, evenals onnodige stress, overmatige cafeïne, drugs, alcohol en suiker.

Concentreer u op sporten, het onderhouden van een schone omgeving, het behouden van een gezond gewicht, het krijgen van acht uur slaap, het beheersen van stress, het beoefenen van dankbaarheid en het omringen van uzelf met positieve mensen.

Leave a Comment