Top 10 verrassende voedingsmiddelen tegen kanker die u moet eten

Kanker is een ziekte die miljoenen mensen wereldwijd treft. Maar wist u dat wat we eten de progressie ervan kan helpen voorkomen of vertragen?

Vandaag kijken we naar tien voedingsmiddelen tegen kanker die krachtige verbindingen bevatten waarvan wetenschappelijk is bewezen dat ze kankercellen bestrijden.

Kanker is een stiekeme en complexe ziekte die ervoor zorgt dat cellen ongecontroleerd groeien en zich zelfs naar andere delen van het lichaam verspreiden.

Dit gebeurt vanwege schade aan het DNA in uw cellen die zich in de loop van de tijd ophoopt. Deze veranderingen worden “genmutaties” genoemd.

Dus, wat veroorzaakt genmutaties? Onderzoekers van de Universiteit van Texas ontdekten dat genetica slechts verantwoordelijk is voor 5-10% van de kankergevallen. De meerderheid van de gevallen, ongeveer 90-95%, wordt veroorzaakt door een combinatie van voeding, levensstijl en het milieu.

Het is niet verrassend dat 25-30% van alle sterfgevallen door kanker wordt toegeschreven aan roken. Maar de belangrijkste factor die onderzoekers identificeerden was slechte voeding, die verantwoordelijk is voor 30-35% van de kankergevallen wereldwijd, wat jaarlijks resulteert in meer dan twee miljoen sterfgevallen.

Er zijn veel soorten kanker, maar ze beginnen allemaal met abnormale cellen die zich ongecontroleerd delen en groeien. Wanneer deze cellen aan elkaar plakken en een knobbel vormen, wordt dit een tumor genoemd. Als de tumor onbehandeld blijft, kan hij nabijgelegen organen en weefsels beschadigen.

Erger nog, sommige kankercellen kunnen afbreken en via het bloed of het lymfestelsel naar andere delen van het lichaam reizen. Als kanker vroegtijdig wordt ontdekt, is het gelukkig mogelijk om dit ongedaan te maken.

Laten we nu eens kijken naar de 10 antikankervoedingsmiddelen die u moet eten en die kanker kunnen voorkomen en zelfs stoppen.

Zoals altijd is deze video educatief en vormt deze geen medisch advies; wij zijn geen dokters.

Laten we beginnen met nummer 10. “Paddestoelen”.

Champignons zijn niet alleen geweldig bij het koken; ze bevatten bioactieve stoffen, zoals bèta-glucanen en polysachariden, die zijn onderzocht op hun effecten op maag-, colorectale, borst- en prostaatkanker.

Deze verbindingen helpen de groei van kankerachtige bloedvaten tegen te gaan en de verspreiding van kankercellen, naast andere voordelen tegen kanker.

Een studie gepubliceerd in de Tijdschrift voor Voeding ontdekte dat het dagelijks consumeren van witte champignons gedurende vier weken leidde tot een toename van de activiteit van natuurlijke killercellen, die een sleutelrol spelen in de strijd tegen kanker.

Andere onderzoeken tonen aan dat Shiitake-, Maitake-, Turkey Tail- en Reishi-paddenstoelen immuuncellen activeren, de groei van kanker voorkomen en celdood of apoptose in kankercellen veroorzaken.

Bovendien beschermen paddenstoelen tegen borst- en andere hormoongerelateerde kankers, omdat ze een enzym remmen dat aromatase wordt genoemd en dat oestrogeen produceert.

Ten slotte zijn paddenstoelen rijk aan antioxidanten die helpen beschermen tegen oxidatieve stress en ontstekingen; twee factoren die bijdragen aan de ontwikkeling van kanker.

Het volgende is nummer 9. “Knoflook”.

De kankerbestrijdende effecten van knoflook worden toegeschreven aan de organozwavelverbindingen, waarvan is bewezen dat ze de groei van kankercellen remmen en celdood veroorzaken.

Volgens onderzoeken kan het eten van knoflook bescherming bieden tegen bepaalde soorten kanker, zoals borst-, darm-, long-, prostaat- en maagkanker.

Er wordt aangenomen dat rauwe knoflook effectiever is in het voorkomen van kanker dan gekookte knoflook, omdat hitte enkele van de heilzame stoffen daarin vernietigt. Extract van zwarte of oude knoflook is ook effectief gebleken bij het remmen van de groei van kankercellen.

Uit een onderzoek onder 41.387 vrouwen uit Iowa bleek dat degenen met de hoogste knoflookinname een 50% lager risico hadden op bepaalde darmkankers dan degenen met de laagste knoflookinname.

De volgende op de lijst is nummer 8. “Bessen”.

Aardbeien, bosbessen, frambozen of andere soorten bessen zijn niet alleen heerlijk, maar zitten ook boordevol kankerbestrijdende stoffen.

Een van de belangrijkste stoffen tegen kanker is ellaginezuur. Onderzoek door het American Institute of Cancer Research heeft aangetoond dat ellaginezuur de tumorgroei remt en meerdere kankerbestrijdende methoden tegelijkertijd gebruikt.

Ten eerste werkt het als een antioxidant, die helpt bij het neutraliseren van vrije radicalen die celschade kunnen veroorzaken die tot kanker kan leiden. Bovendien helpt ellaginezuur het lichaam bij het deactiveren van bepaalde kankerverwekkende stoffen en is aangetoond dat het de verspreiding van kankercellen vertraagt.

Bessen bevatten ook anthocyanen en resveratrol, twee andere krachtige antioxidanten die je cellen beschermen tegen huidkanker, maar ook tegen kanker van de blaas, longen, borst en slokdarm.

Geniet je van de informatie? Zorg ervoor dat je de video leuk vindt, deelt en abonneert en klik op de meldingen, zodat je nooit meer een video mist.

Verderop hebben we nummer 7. “Kurkuma”.

Het levendige oranje kruid, kurkuma, is een hoofdbestanddeel van Indiase curries en bevat een krachtig kankerbestrijdend polyfenol, curcumine genaamd.

Duizenden onderzoeken hebben aangetoond dat curcumine de natuurlijke kankerbestrijdingsmechanismen van het lichaam ondersteunt door ontstekingen te verminderen, de immuunfunctie te versterken en kankercellen tot zelfvernietiging te dwingen. Over een superheldenkruid gesproken!

Kurkuma is bijzonder effectief tegen verschillende soorten kanker, waaronder borst-, darm-, prostaat-, long-, lever- en pancreaskanker.

Maar hier wordt het pas echt spannend: uit onderzoek blijkt dat kurkuma net zo effectief kan zijn als chemotherapie bij de behandeling van bepaalde vormen van kanker.

Bovendien kan curcumine de effectiviteit van chemotherapie verbeteren door multiresistente kanker- en kankerstamcellen te vernietigen. Het kan ook beschermen tegen schade veroorzaakt door straling.

Het volgende nummer 6 is ‘Kruisbloemige Groenten’.

Onderzoekers hebben ontdekt dat het eten van kool en andere groenten uit de kruisbloemigenfamilie, zoals broccoli, rucola, bloemkool, boerenkool en rapen, kan helpen beschermen tegen bepaalde soorten kanker. Deze groenten zijn met name in verband gebracht met een verminderd risico op borst-, long-, colorectale en prostaatkanker.

Deze groenten bevatten twee belangrijke chemicaliën, glucosinolaten en myrosinase, die samenwerken om antikankerverbindingen te produceren die isothiocyanaten (ITC’s) worden genoemd. ITC’s kunnen kankerverwekkende stoffen verwijderen, kankercellen doden en voorkomen dat tumoren groeien.

Bovendien verminderen kruisbloemige groenten ook ontstekingen, activeren ze antikanker-enzymen en zetten ze genen aan die de groei van kankercellen vertragen en de dood van kankercellen bevorderen.

Ze zijn ook rijk aan vitamines en mineralen zoals vitamine C, mangaan, foliumzuur, kalium, vezels en carotenoïden die de celcommunicatie bevorderen, abnormale cellen reguleren en het immuunsysteem ondersteunen.

De voordelen van deze kankerbestrijdende groenten worden gemaximaliseerd als je ze hakt, mengt of kauwt.

Vervolgens hebben we op nummer 5 “Dark, Leafy Greens”.

Bladgroenten, donkergroene groenten zoals boerenkool, boerenkool, spinazie, snijbiet, bepaalde soorten sla, paksoi en mosterdgroen zijn echte superhelden in de plantenwereld.

Ze bevatten de antioxidanten luteïne en zeaxanthine, die samenwerken om de vroege ontwikkeling van kanker te blokkeren.

Bovendien zijn de carotenoïden in deze groenten, die verantwoordelijk zijn voor hun rijke groene kleur, in verband gebracht met een verminderd risico op borst-, huid-, maag-, mond-, keel- en strottenhoofdkanker.

De volgende is nummer 4. “Rode Druiven”.

Rode druiven zitten boordevol speciale voedingsstoffen die het lichaam helpen ziekten te bestrijden, waaronder anthocyanen en proanthocyanidinen. De schil van rode druiven is rijk aan een antioxidant genaamd resveratrol. Studies tonen aan dat resveratrol de ontwikkeling of verergering van huid- en borstkanker en twaalf soorten leukemie kan stoppen.

In de top 3 staat nummer 3 “Peulvruchten”.

Wist je dat peulvruchten zoals bonen, erwten, linzen, pinda’s en sojabonen kankerbestrijdende krachtpatsers zijn? Deze geweldige voedingsmiddelen zitten boordevol vezels, die in sommige onderzoeken in verband zijn gebracht met een lager aantal borst-, colorectale en prostaatkanker.

Uit één onderzoek bleek dat mensen die bonen en linzen aten een verminderd risico hadden op kanker van het gehele spijsverteringskanaal, inclusief kanker van de mond, maag, dikke darm en endeldarm, evenals kanker van de nieren.

Maar wacht, er is meer! Peulvruchten bevatten ook fytochemicaliën, foliumzuur, lignanen en saponinen, die allemaal kunnen helpen beschermen tegen kanker en de algehele gezondheid kunnen bevorderen.

Vervolgens is onze nummer 2 “Walnoten”.

Walnoten zijn meer dan alleen een lekker tussendoortje; ze zitten ook boordevol kankerbestrijdende stoffen! Ellaginezuur en gamma-tocoferol (een soort vitamine E), aangetroffen in deze noten, hebben beide ontstekingsremmende en kankerbestrijdende eigenschappen. Uit onderzoek is gebleken dat vooral walnoten een bijzondere bescherming bieden tegen borst- en prostaatkanker.

En op nummer 1 hebben we “Celery”.

Wist je dat selderij een krachtige stoot heeft tegen kanker? Het mag dan voor ongeveer 95% uit water bestaan, maar deze machtige groene stengel bevat twee stoffen tegen kanker: apigenine en luteoline.

Van apigenine, een antitumorverbinding, is aangetoond dat het celzelfmoord veroorzaakt bij verschillende soorten kanker en concurreert met commerciële ontstekingsremmende medicijnen bij het verminderen van ontstekingen.

Ondertussen kan luteoline de replicatiecyclus van kankercellen verstoren. Uit één onderzoek bleek dat luteoline de routes kan blokkeren die nodig zijn voor de groei van colorectale kankercellen.

Van selderij is ook aangetoond dat het effectief is tegen eierstok-, pancreas-, prostaat-, borst-, lever- en longkankercellen.

Uit Chinees onderzoek blijkt zelfs dat het eten van twee tot drie keer per week twee middelgrote stengels bleekselderij het risico op longkanker met 60% zou kunnen verminderen.

Leave a Comment