Maaggerelateerde symptomen veroorzaakt door een leververvetting

Admin
Admin
5 Min Read

Het menselijk lichaam is complex, waarbij het ene orgaan de gezondheid van een ander kan beïnvloeden. Een onrustige lever kan bijvoorbeeld zijn tol eisen van iemands spijsvertering, wat leidt tot maaggerelateerde problemen. Samen vervullen de twee orgels verschillende functies en delen ze veel rollen. In een interactie met het OnlyMyHealth-team, Dr. Vijay Kumar HJ, MD, DM Gastro-enterologieconsulent, gastro-enteroloog en hepatoloog, Apollo Clinic, HSR Layoutbespreekt de link tussen de lever en de darmen.

Lees ook: Maagverbranding door pittig eten? Wat kan het helpen verlichten

“Het spijsverteringsstelsel en de lever zijn nauw met elkaar verbonden en werken samen om voedingsstoffen te verwerken en te metaboliseren, evenals om afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen”, zei dr. Kumar, eraan toevoegend: “De lever is een van de grootste organen in het menselijk lichaam en speelt een cruciale rol bij de spijsvertering.”

“Als je eet, gaat voedsel door het spijsverteringsstelsel, beginnend bij de mond en via de slokdarm naar de maag en vervolgens naar de dunne darm. In de dunne darm worden voedingsstoffen uit het voedsel opgenomen in de bloedbaan. Dit is waar de link tussen het spijsverteringsstelsel en de lever een rol speelt”, legt hij uit.

Volgens de dokter stuurt de dunne darm ze na het opnemen van voedingsstoffen naar de lever via een netwerk van bloedvaten, het hepatische portaalsysteem genaamd. De leverpoortader voert bloed van de darmen, pancreas en milt naar de lever. De lever fungeert als een filter, verwerkt en reguleert de niveaus van voedingsstoffen, gifstoffen en andere stoffen in het bloed.

Hoe beïnvloedt een vette lever de darmen

Leververvetting, ook wel hepatische steatose genoemd, treedt op wanneer overtollig vet zich ophoopt in de lever. Vette leverziekte wordt vaak geassocieerd met een lichte ontsteking in de lever, bekend als niet-alcoholische steatohepatitis (NASH). Volgens dr. Kumar kan deze ontsteking verder reiken dan de lever en de darm aantasten. Het is ook in verband gebracht met veranderingen in de samenstelling en diversiteit van de darmmicrobiota.

Er zijn twee hoofdtypen leververvetting:

Niet-alcoholische leververvetting (NAFLD): Dit is de meest voorkomende vorm van leververvetting en komt voor bij mensen die geen overmatige hoeveelheden alcohol consumeren. NAFLD wordt meestal geassocieerd met obesitas, insulineresistentie, metabool syndroom en andere risicofactoren zoals diabetes en hoog cholesterol.

Alcoholische leververvetting (AFLD): Dit type leververvetting wordt veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik. De lever metaboliseert alcohol en zware of langdurige alcoholinname kan leiden tot ophoping van vet in de levercellen. AFLD kan zich ontwikkelen van eenvoudige leververvetting tot ernstigere aandoeningen zoals alcoholische hepatitis en alcoholische cirrose als het alcoholgebruik doorgaat.

In India is de prevalentie van volwassen NAFLD in India gerapporteerd tussen 6,7% en 55,1%, volgens een studie gepubliceerd in de Journal of Clinical and Experimental Hepatology.

Dr. Kumar legt uit hoe de overmatige vetophoping in de lever de normale werking van de darmbarrière kan belemmeren, waardoor stoffen die normaal gesproken beperkt zijn tot het darmlumen, door de darmwand kunnen gaan en in de bloedbaan terecht kunnen komen. “Wanneer de lever wordt aangetast door overtollig vet, kan dit leiden tot veranderingen in de galzuursamenstelling en een verminderde galstroom. Deze veranderingen kunnen de vertering en opname van voedingsvetten beïnvloeden, wat leidt tot verdere complicaties in de darmen, “zei hij.

Lees ook: Wat uw stoelgang onthult over uw darmgezondheid

Spijsverteringssymptomen geassocieerd met leververvetting

Vette leverziekte kan in verband worden gebracht met verschillende spijsverteringsproblemen. Sommige mensen met leververvetting kunnen gastro-intestinale symptomen ervaren, zoals:

  • Buikpijn
  • Opgeblazen gevoel en ongemak

“Deze symptomen kunnen worden veroorzaakt door een ontsteking in de lever of een daarmee samenhangende darmontsteking.” zei de dokter, eraan toevoegend dat het kan leiden tot slechte opname van essentiële vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen, wat op zijn beurt resulteert in tekorten en verdere spijsverteringsproblemen.

Bovendien deelde dr. Kumar mee: “Leververvetting is in verband gebracht met een verhoogde darmpermeabiliteit of het lekkende darmsyndroom. Deze aandoening brengt de integriteit van de darmbarrière in gevaar, waardoor gifstoffen, bacteriën en onverteerde voedseldeeltjes in de bloedbaan terecht kunnen komen.” “Dit kan ontstekingen veroorzaken en bijdragen aan spijsverteringssymptomen zoals buikpijn en darmonregelmatigheden”, concludeerde hij.

Share This Article
Leave a comment