Impact van herseninfarct en medische vooruitgang bij de behandeling ervan

Admin
Admin
5 Min Read

Hersenaandoeningen, met hun diepgaande effecten op individuen en hun dierbaren, nemen een belangrijke plaats in in ons collectieve bewustzijn. Onder deze staat een beroerte als een bijzonder kritieke aandoening, die dringende aandacht en gespecialiseerde zorg vereist. Wereld Hersendagdat elk jaar op 22 juli valt, dient als een manier om mensen bewust te maken van hersenaandoeningen en het belang van het snel inroepen van medische hulp.

We spraken met onze expert Dr. Vipul Gupta, Directeur, Stroke Unit, Artemis Hospital, Gurugram, die hersenaandoeningen en hun effecten op ons leven uitlegde.

Hersenaandoeningen, waaronder beroerte, aneurysma’s en arterioveneuze misvormingen (AVM’s) kunnen verwoestende gevolgen hebben voor individuen en hun families. Deze voorwaarden vereisen onmiddellijke medische aandacht en gespecialiseerde zorg.

Wat is een beroerte

hartinfarct

Dr. Gupta zei: “Een beroerte is een medische noodsituatie die optreedt wanneer de bloedtoevoer naar de hersenen plotseling wordt onderbroken, wat leidt tot de dood van hersencellen. Dit gebrek aan zuurstof en voedingsstoffen kan het gevolg zijn van een verstopt bloedvat (ischemische beroerte) of een gescheurd bloedvat dat bloedingen in de hersenen veroorzaakt (hemorragische beroerte).

Lees ook: Van feit naar fictie: expert ontkracht mythes over beroerte

Symptomen van een beroerte

arm pijn

Het acroniem ‘FAST’ wordt vaak gebruikt om mensen te helpen herinneren aan de meest voorkomende symptomen van een beroerte:

  • Gezicht hangend: Plotselinge zwakte of hangend aan één kant van het gezicht
  • Armzwakte: Onverwachte gevoelloosheid of zwakte van de arm
  • Spraakmoeilijkheden: onduidelijke spraak of moeite met spreken
  • Tijd om een ​​noodgeval te bellen: als een van deze tekenen wordt waargenomen, bel dan onmiddellijk de hulpdiensten.

Vroege identificatie en interventie kunnen de kans op een succesvolle behandeling en herstel aanzienlijk vergroten en zelfs 70% van de beroertes kan worden voorkomen. Dat blijkt uit een studie van de Volksgezondheidsstichting van India, De belangrijkste oorzaken van neurologische aandoeningen in India zijn epilepsie, hoofdpijn en beroertes. 7,4% van alle sterfgevallen in India in 2019 was te wijten aan een beroerte, die bijna zeven lakh levens eiste.

Gevolgen van een beroerte

Dr. Gupta zei: “De impact van een beroerte kan ingrijpend zijn en niet alleen het individu treffen, maar ook hun families en gemeenschappen. Afhankelijk van het getroffen hersengebied kan een beroerte leiden tot een breed scala aan stoornissen, zoals verlamming, verlies van motorische vaardigheden, spraak- en taalproblemen, geheugenproblemen en zelfs emotionele en gedragsveranderingen. Rehabilitatie en ondersteuning zijn vaak nodig om overlevenden van een beroerte te helpen hun functionaliteit terug te krijgen en zich aan te passen aan hun nieuwe normaal.”

Lees ook: Wereld Hersentumor Dag 2023: Emotionele impact van hersentumor

Vooruitgang in behandelingen voor hersenaandoeningen

brein

Dr. Gupta zei: “In de afgelopen jaren hebben aanzienlijke vorderingen in technologie en medische procedures een revolutie teweeggebracht in het behandelingslandschap voor hersenaandoeningen. De beschikbaarheid van technieken, zoals minimaal invasieve endovasculaire procedures, coiling, neuroimaging-ontwikkelingen, interventionele radiologie en mechanische trombectomie hebben geholpen bij de behandeling.”

Deze doorbraken hebben de precisie en effectiviteit van behandelingen verbeterd, waardoor medische professionals gerichte interventies kunnen bieden met verminderde risico’s en snellere hersteltijden. Bovendien kan meer dan 80% van de patiënten met succes worden genezen als ze vroegtijdig medische hulp inroepen.

Het komt erop neer

Hoewel de medische vooruitgang de behandeling van een beroerte heeft veranderd, blijft het een uitdaging om eerlijke toegang tot deze levensreddende interventies te garanderen, vooral in omgevingen met weinig middelen. Het vergroten van het bewustzijn over beroerte en het promoten van het belang van de gezondheid van de hersenen is cruciaal bij het aanpakken van deze uitdagingen.

Vrijwaring

De informatie in dit artikel wordt verstrekt door de expert en is alleen voor informatieve doeleinden. Daarom raden we u aan om uw arts te raadplegen voor een behandeling die is afgestemd op uw behoeften.

Share This Article
Leave a comment