Huidaandoeningen geassocieerd met diabetes

Admin
Admin
4 Min Read

Diabetes kan leiden tot verschillende symptomen, waaronder frequente dorst, vaker plassen, wazig zien, extreem gewichtsverlies en vermoeidheid. Maar wist je dat het ook invloed kan hebben op je huid? De Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) suggereren dat het een van de meest voorkomende tekenen van diabetes is. In een interactie met het OnlyMyHealth-team, Dr. Aparna Santhanam, dermatoloog-consulent, PD Hinduja-ziekenhuis en MRC, Mahimlegt de wetenschap erachter uit en de veelvoorkomende huidproblemen waar je op moet letten.

Hoe diabetes de huid beïnvloedt

Zoals we weten, is de huid het grootste orgaan in het lichaam dat bestaat uit verschillende bloedvaten en zenuwen. Volgens de CDCkan diabetes deze zenuwen en bloedvaten in de huid aantasten, wat leidt tot veranderingen.

“Sommige huidveranderingen kunnen al optreden voordat bij u de diagnose diabetes is gesteld. Andere kunnen een teken zijn dat uw diabetesbehandeling moet worden aangepast”, merkt het Amerikaanse gezondheidsonderzoeksorgaan op.

Dr. Santhanam zegt: “Een verhoogde bloedsuikerspiegel en, nog belangrijker, schommelingen in de bloedsuikerspiegel, zorgen ervoor dat een diabeet minder goed in staat is om infecties te bestrijden en maakt de huid ook vatbaarder voor infecties.”

“In India komen zowel bacteriële als schimmelinfecties vaker voor, zijn gecompliceerder en komen vaker voor bij diabetici. Deze omvatten oogirritaties, folliculitis, abcessen en soms diepgewortelde infecties in de geslachtsdelen,” voegde ze eraan toe.

Veelvoorkomende huidaandoeningen om op te letten bij diabetici

Enkele van de meest voorkomende huidaandoeningen die kunnen optreden bij diabetes zijn:

  • Diabetische dermopathie, ook wel bekend als scheenvlekken
  • Necrobiosis lipoidica, wat leidt tot gele, roodachtige of bruine vlekken op uw huid
  • Bullosis diabeticorum, ook wel diabetische blaren genoemd, lijkt op brandwondenblaren
  • Eruptieve xanthomatose, gekenmerkt door kleine, roodachtig gele bultjes op de rug van uw handen, voeten, armen, benen en billen

Hoe huidproblemen te voorkomen

Hier zijn een paar manieren om huidproblemen die verband houden met diabetes te behandelen:

Houd uw diabetes goed onder controle: Mensen met hoge glucosespiegels en fluctuerende glucosespiegels hebben vaak een droge huid en minder vermogen om schadelijke bacteriën af te weren. Beide aandoeningen verhogen het risico op infectie.

Vochtinbrengende zeep kan helpen: Vermijd erg hete baden en douches. Als je huid droog is, breng dan een standaard huidlotion aan, maar doe geen lotion tussen je tenen. Gebruik in plaats daarvan een goed, schimmelwerend stofpoeder op je voeten en tussen de tenen. Zorg ervoor dat je huid schoon en droog blijft

Behandel sneetjes meteen: Was kleine snijwonden met water en zeep en gebruik alleen een antibiotische crème of zalf als uw arts u dat adviseert. Bedek kleine sneetjes met steriel gaas. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u een grote snee, brandwond of infectie krijgt.

Controleer uw voeten elke dag op zweren en snijwonden: Draag brede, platte schoenen die goed passen. Controleer uw schoenen op vreemde voorwerpen voordat u ze aantrekt.

Het komt erop neer

De beste manier om aan diabetes gerelateerde huidproblemen te voorkomen en te behandelen, is door uw bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Breng de nodige veranderingen in levensstijl aan, neem gezonde voeding op in uw dieet en geniet van regelmatige lichaamsbeweging. Als bij u al diabetes is vastgesteld, is regelmatige controle van de bloedsuikerspiegel van cruciaal belang.

Share This Article
Leave a comment