Elegant ouder worden met gezonde ogen: 4 tips voor optimale ooggezondheid

Zoals het gezegde luidt: je ogen zijn de vensters van je ziel. Maar naarmate de jaren verstrijken, kan het zijn dat uw ramen wat troebel worden. Het is normaal dat u geleidelijke veranderingen in het gezichtsvermogen ervaart naarmate u ouder wordt, terwijl andere, meer plotselinge veranderingen in het gezichtsvermogen een teken kunnen zijn van een medisch probleem dat aandacht behoeft.

Naarmate het aantal kaarsjes op uw verjaardagstaart toeneemt, neemt ook uw risico op ooggerelateerde aandoeningen en ziekten toe. Maar er zijn dingen die u kunt doen om de gezondheid van uw ouder wordende ogen te behouden.

Beste leesbril van 2023

Weten welke zaken uw gezichtsvermogen beïnvloeden en hoe u symptomen kunt identificeren, is een van de meest effectieve manieren om de gezondheid van uw ogen in de gaten te houden.

Als u een baan heeft waarbij u de hele dag naar een computerscherm kijkt, bent u waarschijnlijk al bekend met vermoeide ogen en spanning die soms tijdelijk wazig zicht veroorzaken. Neem minstens elke 20 minuten een oogpauze en overweeg een bril die blauw licht blokkeert tijdens het werk. Als u buiten werkt waar de zon uw ogen kan beschadigen of in een ruimte waar dingen in uw ogen kunnen komen, zorg er dan voor dat u de juiste veiligheidsbril draagt ​​en onmiddellijk reageert op eventuele verwondingen.

En vergeet uw familiegeschiedenis niet. Er zijn meer dan 350 oogziekten die als erfelijk worden beschouwd. Hoewel u uw genetica niet kunt veranderen, kan het u helpen de symptomen te identificeren of preventieve zorg te zoeken als u zich hiervan bewust bent.

Laat uw ogen regelmatig controleren

Oogonderzoeken zijn misschien niet waar u het meest naar uitkijkt, maar ze zouden wel behoorlijk hoog op de lijst moeten staan ​​van belangrijke dingen die u moet doen als u ouder wordt. Of u nu een familiegeschiedenis van zichtproblemen heeft of niet, regelmatige oogonderzoeken kunnen u helpen problemen vroegtijdig te identificeren voordat ze ernstiger worden.

De American Academy of Ophthalmology beveelt oogonderzoeken aan na de leeftijd van 65 jaar ten minste elk jaar of twee. Leeftijdsgebonden oogproblemen zoals cataract, diabetische retinopathie, glaucoom en maculaire degeneratie kunnen vroegtijdig door een oogarts worden opgespoord.

Draag een goede bril

De UV-stralen van de zon kunnen schadelijk zijn voor de ogen en uw gezichtsvermogen beschadigen. Volgens de Amerikaanse National Institutes of Health is overmatig UV-licht in verband gebracht met een hoger risico op staar of zelfs ooglidkanker. Draag een goede hoed en een zonnebril die ten minste 99% van de UVA- en UVB-stralen blokkeert.

Als u een bril of contactlenzen op sterkte draagt, of zelfs een vrij verkrijgbare bril, wees dan proactief en update uw bril regelmatig. Het recept dat u destijds nodig had, kan afwijken van wat u nu nodig heeft. En zelfs als die vrij verkrijgbare lezers het een jaar geleden al hebben gedaan, heb je nu misschien wat meer hulp nodig.

Zorg goed voor je lichaam

Hoewel externe omgevingsfactoren zeker een rol spelen, komt een groot deel van de gezondheid van uw ogen van binnenuit.

Een dieet vol met de beste voedingsmiddelen voor gezonde ogen kan uw lichaam helpen de voedingsstoffen te leveren die het nodig heeft voor een optimale ooggezondheid. Dat omvat zaken als amandelen, broccoli, wortels, eieren, kiwi, bladgroenten, zalm en zonnebloempitten die gemakkelijk in maaltijden kunnen worden verwerkt. Een goed dieet bevordert ook een gezonde bloedglucose en een gezond lichaamsgewicht, waardoor het risico op diabetes wordt verminderd. Volgens de Centers for Disease Control and Prevention is 90% van de diabetesgerelateerde blindheid te voorkomen.

Als u een roker bent, is dit het moment om te stoppen. Onder de vele andere ziekten waarmee roken in verband wordt gebracht, komen aan roken gerelateerde oogaandoeningen vaak voor. Twee van de grootste bedreigingen zijn maculaire degeneratie en cataract. Volgens de CDC heb je als roker twee keer zoveel kans op het ontwikkelen van leeftijdsgebonden maculaire degeneratie en twee tot drie keer meer kans op het ontwikkelen van staar dan niet-rokers.

De informatie in dit artikel is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden en is niet bedoeld als gezondheids- of medisch advies. Raadpleeg altijd een arts of een andere gekwalificeerde zorgverlener als u vragen heeft over een medische aandoening of gezondheidsdoelstellingen.

Leave a Comment