8 geweldige voedingsmiddelen om uw giftige lever te reinigen

Vandaag gaan we de beste voedingsmiddelen onderzoeken om je lever te reinigen. Het is belangrijk om te begrijpen dat uw lever van nature geen gifstoffen bevat. De primaire functie is het ontgiften van schadelijke stoffen zoals gifstoffen, gifstoffen en chemicaliën.

Veel mensen denken dat de lever schadelijke stoffen opslaat; Dit geldt echter alleen als u een leververvetting heeft. In dergelijke gevallen worden de gifstoffen opgeslagen in de vetcellen en maken ze de lever giftig.

Wanneer uw lever ontstoken raakt, geneest deze door littekenweefsel te vormen. Te veel littekenweefsel kan cirrose en verlies van de leverfunctie veroorzaken, met ernstige gezondheidsproblemen tot gevolg.

Het is echter mogelijk om uw lever alleen door voedsel te regenereren en hem op maximale capaciteit te helpen ontgiften; dit is wat we in deze video zullen behandelen.

Laten we het eerst hebben over de verschillende functies van de lever.

De lever speelt dus een cruciale rol bij ontgifting, galproductie en hormoonsynthese.

Gal is een vloeistof die door de lever wordt geproduceerd en in de galblaas wordt opgeslagen en die helpt bij het afbreken van vetten en het opnemen van voedingsstoffen daaruit.

Je lever is een primaire producent van hormonen, waaronder IGF-1, of insuline-achtige groeifactor 1. Groeihormoon, geproduceerd door de hypofyse, vertelt de lever om IGF-1 te maken. Vervolgens voert IGF-1 groeibevorderende acties uit als verlengstuk van groeihormoon, zoals vetverbranding, spieropbouw en eiwitsynthese. Het helpt je ook om opgeslagen suiker en vet te gebruiken als energie voor je lichaam.

Bovendien verwerkt uw lever steroïde hormonen zoals oestrogeen, progesteron, testosteron en vitamine D3 (die in het lichaam als een hormoon werkt).

Een ander belangrijk hormoon dat door uw lever wordt geproduceerd, is cortisol, het belangrijkste ontstekingsremmende hormoon dat uw lichaam helpt met stress om te gaan. Zonder voldoende cortisol zul je je meer gestrest voelen. Tachtig procent van het cortisol dat in uw bloedbaan circuleert, is gemaakt van HDL-cholesterol dat door uw lever wordt afgescheiden.

Uw lever moet de juiste hoeveelheden HDL en LDL produceren, zodat voldoende cholesterol kan worden afgeleverd op de plaatsen waar het nodig is om steroïde hormonen en celmembranen te maken. Elke cel in je lichaam – en dat zijn er biljoenen – is aan de buitenkant bekleed met cholesterol.

Als uw dieet veel suiker bevat, zal uw lever meer LDL produceren, wat bij oxidatie kan leiden tot een ophoping van cholesterol in uw bloedvaten. Onderzoek heeft aangetoond dat NAFLD sterk geassocieerd is met verstopte slagaders.

Wat interessant is, is dat mensen die statines gebruiken om het cholesterolgehalte te verlagen, uiteindelijk de hormonen niet efficiënt kunnen aanmaken, en dat ze allerlei problemen kunnen krijgen.

Dit zijn dus slechts enkele van de 500 functies van uw lever.

Laten we, voordat we naar het eten gaan, eerst de verschillende symptomen doornemen die optreden als u schade aan de lever heeft.

Jeuk aan de huid, geelzucht (gele verkleuring van de huid of het oogwit), lethargie, gezwollen benen en buik en pijnlijke gewrichten zijn enkele veel voorkomende symptomen die op leverproblemen kunnen duiden.

Veel mensen die stijfheid en gewrichtsontsteking ervaren, hebben mogelijk te maken met een onderliggend leverprobleem.

Misselijkheid is een ander belangrijk symptoom dat verband houdt met leverdisfunctie. En een achteruitgang in de cognitieve functie kan ook in verband worden gebracht met leverschade.

Galstenen zijn een waarschijnlijke indicator voor leverproblemen, omdat een tekort aan gal en een teveel aan cholesterol ervoor kunnen zorgen dat deze zich vormen.

Laten we nu eens kijken naar de beste voedingsmiddelen om uw lever te reinigen en te ontgiften.

Bovenaan de lijst staat nummer 8. “Kruisbloemige Groenten”.

Kruisbloemige groenten, zoals boerenkool, broccoli, spruitjes, radijs, rucola en mosterdgroen, zijn ongelooflijk gunstig voor de gezondheid van de lever.

Deze groenten zijn rijk aan een natuurlijke fytonutriënt genaamd sulforafaan, die een cruciale rol speelt bij het stimuleren van de ontgiftingsenzymen van je lever en het verminderen van ontstekingen.

Ontsteking kan leiden tot insulineresistentie, hoge insulinespiegels, diabetes en zelfs kanker. Het opnemen van sulforafaan in uw dieet is dus essentieel voor de bescherming van de lever

Sulforafaan kan stoffen zoals cafeïne, medicijnen, chemicaliën en zelfs gifstoffen snel ontgiften. Het kan ook helpen als er sprake is van vetophoping in de lever.

Kruisbloemige spruiten, zoals broccoli-, radijs- en mosterdzaadkiemen, bevatten tot tien keer meer sulforafaan. Het toevoegen van slechts een kleine hoeveelheid van deze spruiten aan uw salade kan aanzienlijke gezondheidsvoordelen opleveren.

Kruisbloemige groenten bevatten ook cysteïne, een primaire bouwsteen van glutathion – een ziektebestrijdend natuurlijk molecuul dat in elke cel wordt aangetroffen en vaak wordt omschreven als de ‘meester-antioxidant’ van het lichaam. Het helpt leverbeschadiging en -ontsteking te verminderen en bevat zwavel dat zich bindt aan gifstoffen en vrije radicalen, waardoor deze onschadelijk uit het lichaam kunnen worden gespoeld.

Om tot 4 keer meer sulforafaan uit deze spruiten te halen, verwarm je ze tien minuten op maximaal 70 graden Celsius (158 graden Fahrenheit). Verwarm voor volwassen broccoli niet meer dan 60 graden Celsius (140 graden Fahrenheit).

Binnenkort hebben we nummer 7. “Knoflook”.

Knoflook zit boordevol zwavel, een krachtige stof die helpt bij het ontgiften van de lever en werkt als een natuurlijk antibioticum. Het is zeer antibacterieel, schimmelwerend en antiviraal.

Zwavel is een essentieel onderdeel van glutathion en zonder dit zou uw lever glutathion niet kunnen maken.

Knoflook is bijzonder effectief bij het verwijderen van overtollig vet uit de lever, waardoor een optimale leverfunctie wordt bevorderd.

Bovendien beschikt knoflook over ontstekingsremmende en antioxiderende effecten die het lichaam beschermen tegen cellulaire schade; bovendien wordt het algemeen erkend vanwege zijn kankerbestrijdende eigenschappen.

Verderop hebben we nummer 6. “Bieten”.

Bieten staan ​​al lang bekend om hun leverontgiftende eigenschappen en bieden talloze voordelen voor de gezondheid van de lever.

Ze kunnen helpen verhoogde leverenzymen te verlagen. En hun fytonutriënten, vooral de pigmenten, helpen bij het activeren van de afgifte van galzouten (het primaire bestanddeel van gal). Dit helpt vet uit de lever te verwijderen.

Bovendien zijn bieten hepatoprotectief, wat betekent dat ze levercellen beschermen en ontstekingen in de lever aanzienlijk verminderen. Op deze manier helpen bieten de progressie van fibrose (littekenweefselvorming) en cirrose te vertragen.

En op nummer 5 hebben we “Kurkuma”.

Kurkuma is een essentieel ingrediënt voor de gezondheid van de lever, voornamelijk vanwege de actieve fytonutriënt, curcumine.

Curcumine is een krachtig middel met antibacteriële, ontstekingsremmende, antioxiderende en ontgiftende effecten. Het beschermt de lever tegen de schadelijke effecten van verontreinigende stoffen, met name zware metalen, zoals lood, kwik, cadmium en arseen.

Kurkuma is uitgebreid onderzocht vanwege zijn vermogen om vetophopingen in de lever te verminderen, en er is aangetoond dat het beschermt tegen het metabool syndroom – een cluster van ongezonde medische aandoeningen die de weg kunnen bereiden voor niet-alcoholische leververvetting (NAFLD).

Bovendien is aangetoond dat kurkuma de leverfuncties helpt herstellen en regenereren. Interessant genoeg is de lever het enige orgaan in het menselijk lichaam dat zichzelf na schade kan regenereren.

Dit veerkrachtige orgaan kan aanzienlijke schade weerstaan ​​en nog steeds effectief functioneren, op voorwaarde dat het niet volledig wordt vernietigd. Veel mensen met beschadigde levers kunnen nog steeds overleven en gedijen.

Vervolgens hebben we nummer 4. “Paddestoelen”.

Paddenstoelen spelen een cruciale rol bij het ondersteunen van de algehele leverfunctie, vanwege hun antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen.

Champignons bevatten vooral een hoog glutathiongehalte. Deze meester-antioxidant neutraliseert vrije radicalen en beschermt de lever tegen oxidatieve stress. Paddenstoelen met een hoog glutathiongehalte zijn onder meer eekhoorntjesbrood, witte knop, shiitake en oesterzwammen.

Bovendien bevorderen reishi- en shiitake-paddenstoelen niet alleen de gezondheid van de lever, maar bieden ze ook hepatoprotectieve eigenschappen, wat betekent dat ze de levercellen beschermen tegen schade.

Nummer 3 in de top 3 is “Avocado’s”.

Avocado’s zijn zeer gunstig voor de gezondheid van de lever vanwege hun rijke gehalte aan glutathion. Het opnemen van avocado’s in uw dieet kan ontstekingen helpen verminderen, wat cruciaal is om levercomplicaties zoals hepatitis, leververvetting en cirrose te voorkomen. Het consumeren van slechts één tot twee avocado’s per week kan de gezondheid van de lever verbeteren.

Verderop hebben we nummer 2. “Eieren”.

Eieren zijn gunstig voor uw lever omdat ze grote hoeveelheden choline in de dooier bevatten, wat kan helpen NAFLD te stoppen en om te keren. Het helpt vet van de lever naar andere plaatsen in het lichaam te verplaatsen, waardoor de ophoping van vet in de lever wordt voorkomen, wat ontstekingen, leverschade en cirrose kan veroorzaken.

Bovendien helpt choline het cholesterolgehalte onder controle te houden en de lever gezond te houden. Alsof de vetverbrandende eigenschappen nog niet indrukwekkend genoeg zijn, blijkt dat choline de regeneratie en hergroei van levercellen actief kan bevorderen. Een andere uitstekende bron van choline is orgaanvlees zoals lever en nieren.

En op nummer 1 hebben we “Prebiotica en Probiotica”.

De lever ligt heel dicht bij het spijsverteringsstelsel en is verbonden door een speciaal systeem dat het “hepatische portaalsysteem” wordt genoemd. Als er een onbalans is in het spijsverteringskanaal, zoals te veel slechte bacteriën, kan dit de lever beschadigen. Dit komt omdat slechte bacteriën stoffen vrijgeven die ontstekingen in de lever kunnen veroorzaken.

Het nemen van probiotica (gezonde bacteriën) en prebiotica (vezels, die fungeren als ‘voedsel’ voor goede bacteriën) kan de gezondheid van de lever helpen verbeteren. De probiotica en prebiotica helpen de darmen in evenwicht te brengen, wat leidt tot positieve effecten op de lever.

Uit onderzoek is gebleken dat mensen met NAFLD die prebiotische en probiotische supplementen gebruikten, ontstekingen en littekens verminderden, evenals de vetopslag in de lever.

Prebiotische vezels omvatten uien, knoflook, asperges en bananen. Probiotisch gefermenteerd voedsel omvat zuurkool, misosoep, kimchi en kombucha.

1 thought on “8 geweldige voedingsmiddelen om uw giftige lever te reinigen”

Leave a Comment